36 °C Chișinău
  • Baltata
  • Balti
  • Bravicea
  • Briceni
  • Cahul
  • Camenca
  • Ceadir-Lunga
  • Chișinău
  • Codrii
  • Comrat
  • Cornesti
  • Dubasari
  • Falesti
  • Leova
  • Ribnita
  • Soroca
  • Stefan-Voda
  • Tiraspol

Buletin agrometeorologic
IUNIE 2024

I. CARACTERISTICI METEOROLOGICE

1. Regimul termic

În luna iunie, pe teritoriul țării s-a semnalat predominant vreme caniculară.

Temperatura medie lunară a aerului a constituit +21,5..+24,5ºС, depășind valorile normei cu 2,5-4,5ºС. Asemenea regim termic în această perioadă se atestă în medie o dată la 10-30 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat pe teritoriul țării până la +35ºС (stațiile meteorologice Bălți, Fălești, Dubăsari, Tiraspol, Comrat, Ceadîr-Lunga, Cahul). Numărul zilelor cu temperatura maximă a aerului ≥30ºС, pe teritoriul țării a constituit 6-20 zile (norma fiind 2-6 zile). Temperatura maximă a aerului ≥35ºС s-a atestat în unele puncte de observații meteorologice pe parcursul unei zile (norma fiind 1 zi).

Temperatura minimă a aerului a coborât până la +9ºС (stația meteorologică Bălțata).

2. Regimul pluviometric

Potrivit regimului pluviometric, cantitatea lunară a precipitațiilor căzute pe 75% din teritoriul țării a constituit 60-120 mm (80-170% din normă), în restul teritoriului au căzut 30-50 mm (35-70% din normă).

Potrivit regiunilor țării, cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:

3. Alți parametri meteorologici

În unele zile ale lunii s-a semnalat ceață, descărcări electrice, ploi foarte puternice, izolat însoțite de grindină, precum și intensificări ale vântului de până la 15-24 m/s.

Pe parcursul perioadei s-au semnalat fenomene meteorologice extreme sub formă de grindină și ploi abundente: pe 4 iunie, în regiunea postului agrometeorologic Nisporeni s-a înregistrat grindină cu diametrul maxim de 26 mm, pe 12 iunie în regiunea postului agrometeorologic Șoldănești în decurs de 3 ore au căzut 58,5 mm de precipitații, la stația meteorologică Bravicea în decurs de 4 ore au căzut 55,5 mm, și pe 14 iunie în regiunea postului hidrologic Brînza (r-nul Cahul) în decurs de 12 ore au căzut 90,2 mm de precipitații.

Ploile foarte puternice căzute, izolat însoțite de grindină, au cauzat vătămarea culturilor agricole și deteriorarea obiectivelor economiei națoionale.

4. Perspectiva meteorologică pentru luna iulie 2024 pe teritoriul Republicii Moldova

În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna iulie pentru teritoriul țării se prevede următorul regim termic şi pluviometric:

II. CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

1. Starea de vegetație a culturilor agricole

Condițiile meteorologice pe parcursul lunii iunie au fost în fond satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă, culturilor de primăvară și plantațiilor multianuale. Ploile căzute pe parcursul lunii au completat rezervele de umiditate productivă în sol, ce puțin a îmbunătățit condițiile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole.

Culturile de toamnă. La culturile de toamnă, în prima jumătate a lunii s-a semnalat maturitatea în lapte și în ceară, în a doua jumătate – în fond maturitatea în ceară și deplină, spre sfâșitul perioadei a început recoltarea.

Culturile de primăvară. La orzul de primăvară, în cea mai mare parte a lunii iunie s-au semnalat fazele înspicarea și maturitatea în lapte, spre sfârșitul perioadei – maturitatea în ceară. La mazăre, la începutul lunii s-a semnalat formarea boabelor, spre sfârșitul perioadei – maturitatea boabelor. La sfecla de zahăr, pe parcursul lunii iunie s-au atestat formarea frunzelor ulterioare și creșterea rădăcinii principale, spre sfârșitul lunii a început acoperirea integrală a spațiilor dintre rânduri.

La porumb, pe parcursul lunii a continuat formarea frunzelor, spre sfâșitul perioadei s-au format frunzele a cincisprezecea - a șaptesprezecea, pe semănăturile mai târzii – frunzele a unsprezecea - a treisprezecea, izolat a început formarea paniculului. Înălțimea plantelor la sfârșitul lunii a constituit în fond 120-240 cm, izolat – 60-100 cm.

La floarea-soarelui, pe parcursul lunii s-a semnalat formarea frunzelor ulterioare și formarea inflorescențelor. Spre sfâșitul perioadei a început înflorirea. Înălțimea plantelor la sfârșitul lunii a constituit în fond 90-170 cm, izolat – 180-200 cm.

Plantațiile multianuale și podgorii. La culturile pomicole pe parcursul lunii a continuat creșterea rodului. La cireș, vișin, cais și piersic a continuat coacerea și recoltarea.

La vița de vie, la începutul lunii a continuat înflorirea, în a doua jumătate a perioadei s-a semnalat creșterea boabelor.

2. Rezervele de umiditate

La situaţia din 28 iunie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 0,5 m pe terenurile cu porumb au constituit:

Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu porumb au constituit:

Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu porumb, în stratul de sol cu adâncimea de 0,5 m și la adâncimea de 1 m reprezintă în fond valori satisfăcătoare, izolat joase.

La situaţia din 28 iunie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de   0,5 m pe terenurile cu floarea-soarelui au constituit:

Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu floarea-soarelui au constituit:

Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu floarea-soarelui, în stratul de sol cu adâncimea de 0,5 m și la adâncimea de 1 m reprezintă în fond valori joase, izolat satisfăcătoare.

La situaţia din 28 iunie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit:

Rezervele de umezeală în stratul de sol cu adâncimea de 1 m, pe terenurile cu culturi multianuale reprezintă în fond valori joase, izolat satisfăcătoare.

3. Prognoză agrometeorologică pentru luna iulie 2024 (conform datelor multianuale)

Condițiile meteorologice prognozate pentru această perioadă vor determina în fond ritmuri normale pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole, iar deficitul de precipitații va contribui la scăderea rezervelor de umezeală în sol și la înrăutățirea stării culturilor.

Culturile de toamnă. Gospodăriile agricole ale țării vor efectua lucrări de recoltare a culturilor de toamnă.

Culturile de primăvară. La orzul de toamnă, în prima jumătate a lunii iulie se va semnala maturitatea deplină și va începe recoltarea. La sfecla de zahăr va continua creșterea rădăcinii principale. La porumb, în decursul lunii se va atesta formarea și înflorirea paniculului și va începe formarea și înflorirea știuletelui. La floarea-soarelui va continua înflorirea și creșterea capitolului.

Culturile pomicole și podgorii. La culturile pomicole va continua creșterea rodului, la cais, piersic, soiurile timpurii de măr și prun – coacerea și recoltarea. La vița de vie va continua creșterea boabelor, spre sfârșitul lunii la soiurile timpurii de struguri de masă va începe coacerea